пʼятницю, 9 жовтня 2009 р.

"НАУКА І МИСТЕЦТВО - НАЙМІЦНІША ЗБРОЯ" - Петро Андрусів










































   Сьогодні ми помандрували на батьківщину відомого художника і живописця княжої та козацької доби - Петра Андрусіва в село Кам'яобрід. Тут і пам'ятник, і школа, і художня майстерня - все пошановує свого славного сина. Нашими гідами були - Абдула Вадим Борисович (заступник директора школи в с. Добростани), Майборода Оксана (медична сестра та економіст) та місцевий історик - пан Борис. Вони так захопливо і цікаво розповідали, що історія піденної Яворівщини, ніби кадрами фільму пробігала перед очима. Багато хто з нас вперше побували на цих околицях, а це ще більше додавало азарту. 

   Легенди про станцію "Ярина"(сьогодні Лісна), про місцевих "добрих" Робін Гудів; історія про три дуби; статуя святого Яна Непомуки, який також є серед всесвітньо відомих скульптур на Карловому мості у Празі; королівський палацик у лісі; водокачка із часів Австрійської імперії; маленька найнижча в районі дерев'яна церковця Успення; козацька каплиця, яку збудували  на місці переможної битви війська Б.Хмельницького над польськими наїдниками у 1655 році; братська могила жителів села, які героїчно загинули в часи УПА  .... і ще дуже багато цікавого ми сьогодні почули і побачили  про свою неповторну Яворівщину.

    Природа тут особлико гарна: кольрові дерева; хвилі грунту, які колись були дном озер, тишина спокій, свіже повітря і таїна лісу, в який місцеві мешканці неохоче ідуть через різні перекази. Ось таким мені видалось село Петра Андрусіва. Ми одночасно спланували роботу товариства на наступний рік і з приємними враженнями повернулись додому.

Немає коментарів:

Дописати коментар